דבר המג"ד אברהם פלד -אייזנברג
כמתואר בהיסטוריה של חטיבה 2 "כרמלי" נבנה גדוד 22 ע"י מוטק'ה מקלף על בסיס פלוגה א' של גדוד החי"ש (חיל השדה) ד' חיפה ב"הגנה", פלוגה שהיתה קיימת כבר כמה שנים לפני שהחלה מלחמת השחרור.
אחרי שהשתחררתי מבית הסוהר הבריטי בעכו בקיץ 1946, קיבלתי את הפיקוד על פלוגה א' מעזרא הלמר (עומר) ואיתה נכנסתי למלחמת השחרור.
זכיתי לשאת בתואר מג"ד החל מיומיים לפני ההתקפה לכיבוש עכו ועד לסוף שנת 1948. כידוע, הוחלפתי ע"י איתמר בן-ברק אשר שרת כמג"ד כמה שנים.
אחרי שהשתחררנו ומוטק'ה מקלף קיבל את הרמטכ"לות מבן גוריון - הוא קיבל על עצמו את הקמת מערך המילואים- קרא לי ומינה אותי כמפקד הגדוד במילואים, ובתפקיד זה שרתתי כמה שנים.
אין סיבה שאחזור על תיאור ביצועי הגדוד ותלאותיו במהלך אותה מלחמה, על ההצלחות והכישלונות, ובחרתי להזכיר כאן דווקא מבצע אחד שלא יצא אל הפועל (וטוב שכך...). לדעתי מבצע זה מסמל יותר מכל האחרים את נכונותנו אז לבצע כל הוראה, מבלי לבדוק את סיכויי הצלחתה או הסיכונים הכרוכים בה, וללא מידע כל שהוא על המטרה והנמצא בה.
אחרי ששוחררנו מאחיזתנו בשער הגולן, מסדה וצמח, שאת תפיסתן ביצענו לאחר שנשלחנו בדחיפות להציל את יישובי עמק הירדן מפלישת הסורים (דגניה וכו') - התארגנו למנוחה באשדות יעקב. מצאתי מקום למנוחה - בצילה של משאית חונה, ובשעה 1500 בערך העיר אותי מפקד האזור והורה לי "לכבוש את נהריים עכשיו, כאשר המורל של הירדנים והסורים נמוך..." ביקשתי לפחות מפה, אבל המא"ז ניסה לתאר לי את השטח על...כף ידו. לבסוף הסכים שנבצע את ההתקפה למחרת, ושלח לנו את זאב שטרק, בנו של מי שהיה מנהל תחנת הכוח בנהריים, והיה אמור להכיר את השטח "כמו את כף ידו".
אהוד אלמוג, מפקד הפלוגה המסייעת, גייס כמה סולמות של משאיות, חיבר אליהם ג'ריקנים, פרס אותם על בריכת הדגים והעלה עליהם כמה ג'יפים עמוסים, כדי להוכיח שיש לנו גשר עליו נעביר את הפלוגות ובמיוחד את הפלוגה המסייעת...
שמעתי כבר כמה גירסות של תיאור הניסיון הבלתי מוצלח לחצות את הירמוך, ואינני רוצה לשפוט איזה מהן הקרובה ביותר לאמת. העובדה - לא הצלחנו לחצות את הירמוך וכמובן לא תקפנו את נהריים.
אבל אמת אחת ברורה - היינו מוכנים לקחת כל סיכון כדי לבצע את הוראת המא"ז שלפקודתו הוצבנו.
עמותת ותיקי גדוד 22 בחטיבת "כרמלי" במלחמת השחרור, שהוקמה ומופעלת ע"י כמה מתנדבים ובמרכזם הזוג תיבון, הולכת ומתדלדלת, אבל הקשר שנוצר בשנים האחרונות עם חטיבת "כרמלי" הנוכחית (במילואים) יוצרים את רצף מורשת הדורות מאז תש"ח